Voor fokkers: Update IT4Dogs Raad van Beheer – Normenmatrix en meer

UPDATE IT4DOGS: STRAKS UW EIGEN ACCOUNT IN ‘MIJN RVB’

We zijn bezig met de laatste loodjes van het omvangrijke IT-project IT4Dogs, dat dit najaar het huidige registratiesysteem ‘Darwin’ gaat vervangen. In dit artikel geven we u een overzichtje van de diverse nieuwe applicaties die u in het najaar kunt verwachten. De gebruikerstest met het nieuwe systeem, waar wij u in de vorige Raadar over vertelden, leverde over het algemeen zeer positieve feedback op! Natuurlijk moeten we nog hard aan de slag om dingen die nog niet helemaal naar tevredenheid werken in orde te maken. Om te kijken of we daarin geslaagd zijn, gaan we de gebruikerstest binnenkort zeker nog herhalen. Naast deze gebruikerstests wordt er natuurlijk doorlopend getest door de IT-specialisten van VX Company, maar ook door medewerkers van het Raad van Beheer-kantoor die hier een korte cursus voor hebben gevolgd.

Mijn RvB De kern van IT4Dogs is de zogenaamde Mijn-omgeving, uw eigen account op de website van de Raad van Beheer waar u een schat aan informatie kunt verzamelen. Hieronder een aantal items uit Mijn RvB verder toegelicht. Overzicht van honden Fokkers met meerdere geregistreerde honden krijgen in hun Mijn RvB-account een compleet overzicht van al hun honden. Het overzicht is gesorteerd op geboortedatum, maar kan ook gesorteerd worden op naam, ras of geslacht. Dit is handig voor de fokkers die meerdere honden van verschillende rassen hebben. Eigen pagina per hond Iedere hond heeft een eigen pagina, met daarop alle gegevens die bij de Raad van Beheer bekend zijn. Door de verschillende blokken met gegevens is de pagina overzichtelijk ingedeeld. Een eigenaar kan straks zelf resultaten van gezondheidsonderzoeken en titels toevoegen. Deze worden door de Raad van Beheer gecontroleerd en geaccordeerd.

Het team van VX Company werkt samen met medewerkers van de Raad van Beheer keihard aan de lancering van IT4Dogs. Eigen gefokte pups De eigen gefokte pups zullen tot de leeftijd van 6 maanden of totdat deze zijn verkocht in een apart overzicht staan. Zo is goed te zien welke pups nog overgeschreven moeten worden naar een nieuwe eigenaar. Ook de eerder gefokte nesten vindt u straks in dit overzicht terug, dus niet alleen de nesten die via IT4Dogs zijn ingediend.

Normenmatrix en gezondheidsonderzoeken

Het is straks ook mogelijk te controleren of een combinatie voldoet aan de voor dat ras belangrijke gezondheidsonderzoeken. Hiervoor heeft een groot aantal rasverenigingen aangegeven welke gezondheidsonderzoeken voor hun ras van belang zijn. In de Normenmatrix zijn veel verschillende onderzoeken opgenomen. Natuurlijk kan men zien of de hond goede resultaten heeft aangaande heupdysplasie en elleboogdysplasie, maar ook een niet-geprotocolleerd onderzoek als de controle op hartproblemen kan opgenomen worden. De onderzoeken, die door de eigenaar kunnen worden toegevoegd, verschillen per ras en worden onder meer bepaald op basis van het Verenigingsfokreglement (VFR) van de rasvereniging(en). Wanneer beide ouderdieren voldoen aan de gestelde eisen, is dit zichtbaar op de stamboom. Heeft een of beide ouders niet het vereiste onderzoek ondergaan of geen goede resultaten behaald, dan staat dit ook op de stamboom. Er is een mooie tool beschikbaar waarmee je kunt proberen of een combinatie al dan niet voldoet. Zo weet je of de combinatie die je in gedachte hebt op het moment van de dekdatum ook voldoet!

Rassen die niet direct bij de lancering van IT4Dogs een ingevulde Normenmatrix hebben, kunnen al wel profiteren van het administreren van gezondheidsonderzoeken. Jarenlang was het alleen mogelijk om HD, ED, CD, ogen en (ietsje later) ook patella te laten administreren en registreren. Met IT4Dogs komen daar de vele (rasspecif­ieke) DNA-tests bij, maar ook het eerder genoemde hartonderzoek, rugafwijkingen en OCD enzovoort. Zo wordt zichtbaar wat er bij een hond onderzocht is en hoe het resultaat van dit onderzoek luidt. Bijlage bij de stamboom Resultaten van gezondheidsonderzoeken en titels zullen in de toekomst niet meer op de stamboom worden weergegeven, maar op een bijlage bij de stamboom. Dit wordt een dynamisch document dat te downloaden is op de pagina van de specifieke hond. Hierop staan dus de resultaten van alle honden (dus ook de voorouders) op de stamboom. Zo is het dus mogelijk om veel meer resultaten van een hond weer te geven c.q. in te zien.

Overschrijven naar nieuwe eigenaar

Overschrijven van een pup/hond naar een nieuwe eigenaar kan straks vanuit ‘Mijn RvB’ geregeld worden, door middel van een code die per e-mail naar de nieuwe eigenaar verzonden wordt en verificatie van de laatste cijfers van het chipnummer. Bij honden ouder dan 6 maanden zijn hier nog steeds kosten aan verbonden. Gegevens eigenaar In Mijn RvB kan een eigenaar ook zijn eigen gegevens beheren en bijvoorbeeld een adreswijziging doorvoeren. Maar ook kan hij aangeven van welke rasvereniging(en) hij lid is. Controle hierop blijft gedaan worden door de buitendienstmedewerkers bij de nestcontrole.

Kennelnaam

Vanaf de lancering van IT4Dogs is het toegestaan om als fokker meerdere kennelnamen te hebben. Er mogen echter niet twee kennelnamen gebruikt worden voor hetzelfde ras. In het profiel van de eigenaar zijn ook de kennelnamen met de daaraan gekoppelde rassen te zien.

Dekaangifte

In de dekaangifte zal een overzicht worden getoond van alle teven van de eigenaar. Honden die volgens het BWG (Basisreglement Welzijn en Gezondheid) niet ingezet mogen worden op dat moment, worden niet direct getoond. Wordt er wel een teef gekozen die volgens het BWG niet ingezet mag worden, dan wordt er meteen ook uitgelegd welke regel wordt overtreden. In de huidige online dekaangifte is het niet mogelijk om variëteitskruisingen in te dienen. In IT4Dogs is dit wel mogelijk. Dekaangiftes waarbij alle gegevens van de honden bij de Raad van Beheer bekend zijn en waarvoor geen aanvullende controles nodig zijn, keurt het systeem automatisch goed.

Buitendienst

Ook de werkwijze voor onze buitendienstmedewerkers (chippers) verandert. Zij zullen niet meer langskomen met papieren, maar de gegevens direct in IT4Dogs registreren. Met een barcode-scanner zullen zij de chipnummers via een laptop of tablet registreren en de kleuren toevoegen. Hierdoor verloopt de verwerking efficiënter en sneller. Deze gegevens kan de eigenaar ook direct terugzien op de pagina van het desbetreffende nest in Mijn RvB.

 Importhonden

De procedure voor importhonden wijzigt eveneens. Met de lancering van IT4Dogs is het niet meer nodig de originele stamboom naar de Raad van Beheer te sturen. Op het kantoor worden de gegevens van een (digitale) kopie overgenomen en zal onze buitendienstmedewerker de officiële stamboom controleren als hij/zij de hond komt controleren.

Digitale facturen

Bijna alle processen verlopen straks via IT4dogs. Dit houdt ook in dat veel documenten die nu per post worden verzonden, straks in Mijn RvB staan. Facturen zullen met name per e-mail worden verzonden – iets waar al langer om wordt gevraagd maar wat tot nu toe helaas niet mogelijk was.

Generaties & Gezondheid Online en Stamboek Online

De huidige versies van Generaties & Gezondheid Online en Stamboek Online worden vervangen en gecombineerd tot één nieuwe module. De gegevens zullen onder andere worden uitgebreid met de resultaten van niet-geprotocolleerde onderzoeken en titels van honden. We hebben hiervoor gekeken naar de opzet van de website van de Noorse Kennel Club ‘NKK Dogweb’. Meer hierover in een volgende Raadar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s