Mailing van de Raad van Beheer over chippen

Van: Leden – Raad van Beheer <leden@raadvanbeheer.nl>
Verzonden: donderdag 13 februari 2020 16:49
Aan: Leden – Raad van Beheer <leden@raadvanbeheer.nl>
Onderwerp: ledenmailing inzake chippen

Aan de aangesloten verenigingen

Geacht bestuur,

De Raad van Beheer is deze week benaderd door de Vakgroep VPHD over wie er mag chippen. Wij begrijpen dat zij ook alle aangesloten (ras)verenigingen hebben benaderd en hierbij onjuiste informatie hebben verstrekt.

Het is de Raad van Beheer bekend dat sommige dierenartsen al enkele jaren proberen het monopolie op het chippen te verkrijgen. Onze buitendienstmedewerkers zijn echter door de overheid aangewezen als formele chippers.

De betreffende dierenarts is door de Raad van Beheer aangeschreven. Wij hebben uitgelegd dat wanneer een fokker dek- en geboorteaangifte doet bij de Raad van Beheer, en dus stambomen aanvraagt, het chippen van de pups onderdeel is van het totale pakket van de dienstverlening.

Deze procedure is door de leden en via hen ook de fokkers vanuit de Raad van Beheer vastgelegd, en fokkers gaan akkoord met deze dienstverlening, bij het doen van dekaangifte.

Omdat het chippen en identificeren, alsmede het afnemen van een swab voor het opstellen van een DNA-profiel, onderdeel is van de gehele procedure zijn deze diensten bij de prijs voor stamboomafgifte inbegrepen. Gebleken is dat de fokkers het prettig vinden dat het om een totaal pakket gaat.

Alleen bij hoge uitzondering worden ook chips die door een dierenarts worden gezet, geaccepteerd. Dat is bijvoorbeeld het geval als de Raad van Beheer de pups niet heeft kunnen chippen vanwege besmettingsgevaar, maar de fokker wel moet voldoen aan de wettelijke verplichting ten aanzien van identificatie en registratie.

Verder heeft de Raad van Beheer aangegeven dat de buitendienstmedewerkers van de Raad van Beheer, zoals hiervoor gemeld, door de overheid zijn aangewezen als formele chippers. Ook hebben onze buitendienstmedewerkers veel ervaring met het chippen. Onze buitendienstmedewerkers controleren immers elk nest van stamboomhonden in Nederland. Zij zien ook elke locatie en kunnen – indien nodig – een locatiecontrole uitvoeren. Dat is uniek in de wereld en sluit naadloos aan bij de landelijke wetgeving en controle die wenselijk is om zo compliant mogelijk te kunnen zijn als landelijke koepelorganisatie.

Daarnaast hebben wij kenbaar gemaakt dat de Raad van Beheer gebruikmaakt van een eigen chipnummerreeks 52814…. Hierdoor is altijd aan het chipnummer te zien of het om een stamboomhond gaat, of niet. Voor de monitoring van rasgebonden ziektes en afwijkingen via o.a. Petscan is de eigen chipnummerreeks eveneens van eminent belang.

Ten slotte heeft de Raad van Beheer de Vakgroep VPHD laten weten het niet op prijs te stellen dat de bij ons aangesloten (ras)verenigingen door hen zijn aangeschreven en dat zij daarbij onjuiste informatie hebben verstrekt. Binnen de georganiseerde kynologie geldt immers dat stamboomhonden door buitendienstmedewerkers van de Raad van Beheer worden gechipt.

Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Rony Doedijns | Directeur
……………………………………………………………….
Raad van Beheer  – houden van honden

leden@raadvanbeheer.nl | www.houdenvanhonden.nl

Steun je onze campagne ‘zoek de verschillen’ al? www.puppyverschillen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s