Er zijn momenteel veel mogelijkheden om de ogen van je Ierse Setter te laten onderzoeken.
Waarom zou je het doen? De Ierse Setter kent volgens de LICG op dit moment de volgende (erfelijke) oogproblemen.
Dit zijn:
PRA (Progressieve Retina Atrofie) bij deze (erfelijke) ziekte zal je Ierse Setter in een relatief korte termijn blind worden. Bij de Ierse Setter, anders dan bij andere rassen, openbaart deze ziekte zich soms al in de 2e maand na de geboorte. Bij de Ierse Setter was deze ziekte al bekend in het eerste deel van de 20ste eeuw. Ondertussen zijn er 2 vormen aangeduid waar een Ierse Setter aan kan lijden, PRA 1 en 4.
Beide vormen zijn enkelvoudig recessief, dit betekent dat wanneer een ouderdier lijdt aan deze ziekte, dit ouderdier maar 1 gen door geeft aan zijn nakomelingen, het andere gen krijgt de pup van zijn andere ouder. Hiermee kan deze ziekte relatief eenvoudig worden uitgebannen, zelfs met het gebruik van dieren die aan deze ziekte lijden.
Er zijn 2 mogelijkheden om te weten of je Ierse Setter aan deze ziekte lijdt, drager is of vrij is. Dit kan door middel van een DNA test. O.a. bij Van Hearingen Lab, of door middel van een ECVO onderzoek bij een daartoe gespecialiseerde dierenarts.
Andere oogaandoeningen zijn:
Entropion het naar binnen draaien van het ooglid waardoor de haren tegen het hoornvlies van het oog prikken en het oog zwaar geïrriteerd en zelfs beschadigd kan raken.
Wanneer de Ierse Setter lijdt aan entropion kan dit operatief verholpen worden. Omdat dit een erfelijke aandoening is, wordt door de dierenartsen aangegeven om niet te fokken met deze Ierse Setters.
Symptomen van deze aandoening zijn; veel knijpen met de ogen, rode en natte ogen.
Ectropion het naar buiten draaien van het ooglid waardoor er veel bindvlies te zien is.
Doordat het bindvlies openstaat voor allerlei invloeden, kunnen er gemakkelijk infecties optreden aan het oog. Ook hier is het raadzaam om wanneer de Ier veel oogproblemen heeft door het te ver naar buiten gedraaide ooglid, zijn ogen geopereerd worden.
Dierenartsen geven aan om niet met Ierse Setters te fokken die aan deze aandoening lijden.
En- en Ectropion kunnen beide bevestigd worden door een ECVO onderzoek via een oogspecialist. Beide aandoeningen kunnen ook op een latere leeftijd ontstaan. Dit is waarom een ECVO onderzoek maar 1 jaar geldig is. Wanneer een EVCO onderzoek verricht wordt, zullen de dierenartsen deze aandoeningen / ziekten bekijken.