Hoe belangrijk is gebitsverzorging?

Er is veel te doen over de verzorging van het gebit van de hond. Waar vroeger een hond een kauwbot kreeg voor het poetsen van de tanden, staan nu de tandenborstel en pasta gereed. Dierenartsen raden een jaarlijks check aan waarbij eventueel tandsteen verwijderd wordt. Maar waar kun je nog meer op letten?

Een goed gebit is goud waard
 • 1. Achtergebleven melktandjes vallen er vanzelf wel uit
  Melktanden komen door op een leeftijd van twee a drie weken. Op een leeftijd van ongeveer vier maanden beginnen honden en katten te wisselen en als ze zo’n zes tot acht maanden oud zijn hebben ze een volwassen gebit. Soms blijven de melktanden echter zitten, dit gebeurt vaker bij kleinere hondenrassen. Deze gaan niet vanzelf weg en het laten zitten kan leiden tot problemen zoals schade aan het gehemelte en standsafwijkingen. Als de hoektanden op de verkeerde plek doorkomen, kan dit ook leiden tot het verkeerd uitgroeien van de kaak. Daarnaast lopen de dieren meer risico op tandvleesproblemen, omdat in de ruimtes tussen de melktanden en de nieuwe tanden gemakkelijk plak ophoopt.
 • 2. Botten maken de tanden sterker
  Kauwen is goed, maar als het materiaal te hard is dan slijten de tanden snel af. De glazuurlaag van hondentanden is bovendien een stuk dunner dan die van ons en raakt ook sneller beschadigd. Speeltjes en botten die erg hard zijn, kunnen leiden tot gebroken tanden. Een voorwerp is ‘veilig’ om te kauwen als je er met je nagel een deukje in kunt duwen.
 • 3. Honden en katten voelen tandpijn net zoals wij
  Honden en katten voelen tandpijn net zoals wij dat doen. Ze verbergen het alleen beter. En een afgebroken tand kan erg pijnlijk zijn. Het is een misverstand dat het wel meevalt wanneer het dier nog gewoon eet. Eten is een eerste levensbehoefte en daar zal het dier niet zomaar mee stoppen. Soms zie je kleine tekenen zoals eten uit de bek laten vallen, kwijlen of met de poot over de snuit wrijven. Tegen de tijd dat een dier echt stopt met eten is de situatie meestal vrij ernstig.
 • 4. Fluortandpasta is goed voor de tanden van honden en katten
  Fluor wordt gebruikt om tandbederf tegen te gaan. Maar hier hebben honden en katten bijna nooit last van. Daarnaast is fluor giftig voor honden.
 • 5. Tandsteen kan tandvleesproblemen veroorzaken
  Tandsteen is een eindproduct van gemineraliseerd tandplak. Er zijn tot nu toe geen wetenschappelijke aanwijzingen dat tandsteen ook leidt tot tandvleesproblemen.
 • 6. Slechte adem hoort bij dieren
  Een slechte adem is niet normaal. Het wordt veroorzaakt door de gassen methylmercaptaan (rotte koolgeur) en waterstofsulfide (rotte eierenlucht) die worden geproduceerd door de bacteriën in de bek. Slechte adem is vaak de eerste aanwijzing voor tandvleesproblemen.

Lees meer op https://www.dierenarts.nl/februari-maand-van-de-gebitsverzorging/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s