Heupdysplasie, voorkomen beter dan genezen

Een aandoening waar ook bij de Ierse Setter goed op gelet moet worden is Heupdysplasie (HD). Wanneer je wil fokken met jouw Ierse Setter is het zelfs verplicht hier onderzoek naar te doen. Bij een slechte HD-score mag er namelijk niet gefokt worden.

Maar wat is HD nu eigenlijk, en is het te voorkomen?

Bij deze aandoening is het heupgewricht verkeerd gevormd. Dit kan voor een hond pijnlijk zijn en problemen geven. Door onderzoek te doen naar deze aandoening verklein je de kans dat een hond HD krijgt. Dit kan door in de fokkerij te kiezen voor honden met een goede HD score. Al geeft de combinatie van een HD-A x HD-A hond geen garantie op nakomelingen met een HD-A score. Er zijn namelijk meer factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van deze aandoening.

Kans verkleinen

Een gezond gewicht, goede voeding en de juiste beweging kunnen bijdragen aan het verkleinen van de kans op HD. Overgewicht is bijvoorbeeld erg slecht voor alle gewrichten, dus zal ook een groter risico geven op HD. Bij beweging is het goed om te letten op de opbouw van spieren, zonder de gewrichten te veel te belasten. Zwemmen en wandelen of meelopen naast de fiets zijn bijvoorbeeld erg goed. Maar let op met lopen op een zware ondergrond (zoals zand) of wilde (bal)spelletjes. Wil je hier meer over lezen, kijk dan op de website van het LICG.

Balspelletjes zijn leuk, maar heeft jouw hond aanleg voor HD dan is het verstandiger om voor andere activiteit te zorgen.

‘Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling. Een hond kan veel last hebben van HD, maar dat hoeft niet. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hond HD heeft, dus als je hond goed kan lopen, hoeft dat nog niet te zeggen dat zijn heupen perfect zijn. Om echt te kunnen zien of je hond HD heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van zijn heupen nodig.’, meldt de website van de Raad van Beheer.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s